Полезно

Консумацията на риба и рибни продукти е полезна за здравето на човека

Консумацията на риба и рибни продукти е полезна за здравето на човека

Защо консумацията на риба е така полезна за човешкото здраве?

Тайната се крие в съдържанието на омега-3 мастните киселини на рибата.

Много са причините рибата и рибните продукти да заемат важно място в хранителния режим. Омега- 3 мастните киселини влияят благоприятно на редица системи в организма. Ето някои от тях:

- Оказват полезно действие върху функциите на мозъка и помагат за по-добра концентрация.Установено е, че паметта става по-силна и се намалява риска от умствени заболявания при консумация на риба поне два пъти седмично.

- Учените са доказали чрез серия от експерименти, че рибата се бори и с лошия холестерол, който е така често срещан здравословен проблем при различните възрастови групи хора. Това е предпоставка за намаляване на шанса и от сърдечни заболявания.

- Намаляват риска от атеросклероза, вентрикуларна аритмия и високо кръвно налягане.

- Изследване на учени от 2010 г. доказват, че някои храни могат да намалят риска от Алцхаймер и една тях е рибата.

Друго разкритие на учените е намаляване на риска от рак на правото черво.Проведен е експеримент с 1800 души, който доказал, че рискът от рак е почти 40% по-нисък при тези, които се хранят с храни, богати на омега-3 мастни киселини (най-вече риба).

Имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите.Също затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта.

Рибата е особено полезна по време на бременността. Тя помага за развитието на мозъка на бебето, допринасят за умственото развитие и моторните способности на детето, но също така предотвратяват следродилната депресия у майките.Една бременна жена може да консумира поне 340 грама риба или морски деликатеси седмично.

Препоръчително е риба да се консумира един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Риби, богати на омега-3 мастните киселини са сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини.Какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена.

Установено е, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт. Замяната на едва 3% от протеините от обработено месо с протеини от риба, води до 31% намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт.

Назад

Нагоре