Полезно

Рибата и рибните продукти - източници на омега 3 - мастни киселини, пълноценни белтъци, важни микроелементи и витамини.

24.07.2019

Рибата и рибните продукти  - източници на омега 3 - мастни киселини, пълноценни белтъци, важни микроелементи и витамини.

Рибата е вкусна и полезна храна. Тя може да се приготвя по много начини и е твърде комбинативна по отношение на гарнитурите от зеленчуци и сосове. Подходяща е в зависимост от вида си и начина на обработка за различни хранителни режими – от диети за отслабване, през част от разнообразното хранене на човека до такива за конкретни заболявания.

Едно от оснoвните предимства на рибата и рибните продукти е фактът, че те са с минимално съдържание на ненаситени мастни киселини и в същото време притежават много високи нива на протеин. Този тип храна е изключително богата на омега-3 мастни киселини, желязо и витамини от групата B, които действат като регулатор на кръвното налягане. Диетолозите препоръчват консумацията на риба да е от два до четири пъти седмично за здрав организъм.

Рибите с най- високо ниво на омега–3 мастни киселини са аншоа, сьомга, риба тон и пъстърва.

В днешни дни хората използват за храна над 250 вида риба. Учени и лекари пък се надпреварват да изтъкват ползите от нея.

Средиземноморската диета, в която главно място заема зехтинът, комбиниран с много риба, плодове и зеленчуци, е доказала отдавна своята ефективност по отношение на напълняването, на профилактиката и лечението на редица заболявания. Доказано е, че консумацията на риба може да ви предпази от сърдечносъдови заболявания.

Японците например, които се хранят предимно с рибни продукти – минимум 350-400 г на ден, страдат много по-радко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с народи, където рибата в менюто не се радва на такава популярност. Изследване доказа, че това не се дължи на някакъв ген при японците, а определено на начинът им на хранене. Напусналите Страната на изгряващото слънце, преселили се в Америка и възприели местните хранителни навици японци, се оказали точно толкова застрашени от атеросклероза, инфаркти и инсулти, колкото и местните англо-саксонци.

Рибата е божествена храна и не само защото Христос е нахранил многохиляден народ с 2 риби и 5 хляба, или защото от стари времена религиите насърчават яденето на люспестите обитатели на водната шир, а защото е едно от най-добрите средства, дадени ни от Бог, да бъдем здрави и във форма. И няма религия на света, която да забранява яденето на риба.

Рибата е източник на пълноценни белтъци, които се смилат и усвояват много по-лесно от тези на месото.

Също рибата и рибните продукти съдържат много важни витамини – А, D, Е, В1, В2, В6, В12. Изключително богати са на минерални вещества. Сред месата тя има най-високо съдържание на калций и фосфор. Морските риби имат високо съдържание на йод и флуор, важни за правилния метаболизъм при човека.

Според количеството мазнини рибите се делят на три групи:

  • постни – до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);
  • полутлъсти – до 10% мазнини (шаран, акула);
  • тлъсти – над 10% мазнини (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга).

Мазнините в рибата не вземат участие в холестеролния метаболизъм при човека, но снижават нивото на триглицеридите и предпазват кръвоносните съдове от запушване. Най-големи количества полезни мастни киселини се съдържат в изкуствено отглежданата сьомга, следвана от тази, която живее в дивата природа. След това се нареждат атлантическата селда и скумрията, сардината, рибата меч и акулата. Най-малки са количествата в омарите, треската, скаридите и раците.

Консумирането на морска храна играе важна роля и за оформянето на мозъка при децата. Редовното ядене на риба пази и от старческо късогледство.

Как да разпознаем прясната риба:

  • Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.
  • Не трябва да има разкъсвания;
  • Хрилете трябва да са с розово-червен цвят;
  • Очите на рибата трябва да са бистри;
  • При натискане с пръст върху рибата вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Назад

Нагоре